NOS NieuwsAangepast

"Tumult hoort bij festival Cannes"

De 67ste editie van het filmfestival van Cannes opent vanavond met de film Grace of Monaco. De film veroorzaakte de afgelopen tijd al veel tumult. "En zo hoort dat ook bij Cannes", zegt filmrecensent Dana Linssen in het Radio 1 Journaal.

De film van de Franse regisseur Olivier Dahan draait om het leven van Grace Kelly. Ze gaf haar succesvolle carrière als actrice op toen ze in 1956 trouwde met prins Rainier van Monaco. Nicole Kidman speelt de hoofdrol. De kinderen van de prinses zijn niet erg blij met de film en boycotten daarom het filmfestival in Cannes.

Farce

"Prinses Caroline zei in een regionale krant de film een farce te vinden", zegt Linssen. "Historisch zou de film niet kloppen en ze vindt dat haar moeder niet goed wordt neergezet. De familie heeft de film nog niet gezien; ze hebben alleen het scenario gelezen en de trailer gezien."

Linssen vindt de kritiek wel begrijpelijk. "Grace Kelly wordt als een heel zelfstandige, onafhankelijke vrouw afgebeeld en prins Rainier eigenlijk een beetje als watje, die haar eigenlijk alleen maar is getrouwd om snel voor troonopvolgers te kunnen zorgen. Anders zou Monaco weer bij Frankrijk worden gevoegd. En dat is misschien niet helemaal het beeld dat de familie Grimaldi van zichzelf wil geven."

DSK

Grace of Monaco is niet de enige omstreden film op het festival. Ook over Welcome to New York is veel te doen. De Franse oud-politicus Dominique Strauss-Kahn staat centraal in de film. Hij werd in mei 2011 gearresteerd nadat hij door een kamermeisje in New York was beschuldigd van verkrachting.

De film is geregisseerd door de Amerikaan Abel Ferrara. "Een van de meest eigenzinnige en recalcitrante regisseurs die in de filmwereld rondlopen. Hij deinst niet terug voor een gezonde dosis seks, drugs en rock 'n roll", zegt Linssen. Eerste beelden uit de film tonen onder anderen hoofdrolspeler Gérard Depardieu tussen bevallige vrouwen.

Bijzondere status

Maar volgens Linssen is het rumoer vooral ontstaan doordat de film over DSK semi-illegaal aan het programma is toegevoegd. "Welcome to New York draait niet in de officiële selectie van het festival. De film ontbreekt in de catalogus en in alle overzichten."

De film heeft een soort bijzondere status gekregen, zegt Linssen. "Het zal wel te maken hebben met het Franse onderwerp en het feit dat Depardieu de hoofdrol speelt. Zijn status in Frankrijk is zeer dubieus sinds zijn verhuizing naar Rusland."

Gouden Palm

Het prestigieuze filmfestival draait natuurlijk niet alleen om controversiële films, maar ook om de prijzen die er worden uitgereikt. Dit jaar is de Nieuw-Zeelandse filmmaakster Jane Campion voorzitter van de jury. Zij won in 1993 als eerste en enige vrouw een Gouden Palm, de belangrijkste prijs, voor haar film The Piano.

Onder meer de Belgische film Two days, One Night, The Homesmen van Tommy Lee Jones en The Captive met acteur Ryan Reynolds zijn in de race voor de prijs. Het filmfestival van Cannes duurt tot zondag 25 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl