NOS Nieuws Buitenland Aangepast

201 lichamen uit kolenmijn Turkije

Het dodental na de explosie in een kolenmijn in Turkije is opgelopen tot 201. Dat heeft de Turkse minister Yildiz van Energie laten weten. Veel van hen zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging.

Volgens Yildiz waren er op het moment van de ontploffing bijna 800 kompels ondergronds aan het werk. Daarvan zijn er 360 in veiligheid gebracht. Zo'n 200 zitten er nog vast. Een deel van hen zit op twee kilometer diepte, zo'n vier kilometer van de hoofduitgang.

Ploegenwisseling

Het aantal arbeiders in de mijn was veel hoger dan normaal, omdat er juist een ploegenwisseling gaande was. Tachtig mijnwerkers raakten bij het ongeluk gewond. De minister gaat ervan uit dat het dodental verder oploopt.

De explosie was gistermiddag in een bruinkoolmijn in Soma, in het westen van Turkije. De oorzaak is mogelijk kortsluiting. Na de ontploffing brak in de schachten brand uit. De stroom viel uit, waardoor de liften niet meer werkten.

Zuurstof

Het kost veel moeite om de brand in de mijn te blussen. Om de overlevingskansen van de mijnwerkers te vergroten, wordt zuurstof in de mijn gepompt. Bij het blussen van de brand is dat juist een handicap.

De autoriteiten hebben 400 reddingswerkers naar de mijn gestuurd. Ook hebben zich er honderden collega's en familieleden verzameld. Steeds als er een geredde mijnwerker naar buiten werd gebracht, klonk applaus.

Hart onder de riem

Premier Erdogan heeft een reis naar Albanië afgezegd en komt in de loop van de dag naar Soma. Hij wil er spreken met reddingswerkers en familieleden een hart onder de riem steken.

Of hij met open armen zal worden ontvangen, is maar de vraag. Bij een vorige mijnramp kreeg Erdogan veel kritiek, omdat hij toen zei dat mijnwerkers nou eenmaal een gevaarlijk beroep hebben. Vakbonden hebben protestacties aangekondigd. Zij zeggen dat dit geen ongeluk was, maar moord.

Onveilig

Turkse mijnen hebben de naam onveiliger te zijn dan die in andere geïndustrialiseerde landen. In 2010 waren er drie ongelukken, waarbij in totaal meer dan zestig doden vielen. De grootste mijnramp in Turkije was in 1992. Toen kwamen 270 mijnwerkers om het leven.

STER reclame