NOS NieuwsAangepast

Coalitie wil verplichte mediation

De PvdA en VVD willen dat stellen die gaan scheiden en ruzie hebben over de kinderen, verplicht gaan praten met een mediator.

Op die manier hopen de regeringspartijen te voorkomen dat kinderen de dupe worden van een vechtscheiding.

VVD-Kamerlid Van den Burg zegt dat verplichte mediation goed werkt. Volgens haar is het aantal vechtscheidingen in Scandinavische landen hierdoor gehalveerd. PvdA-Kamerlid Ypma zegt dat "de belangen van het kind voorop moeten staan, wanneer de ouders uit elkaar gaan".

Sancties

Verplichte mediation zou volgens de regeringspartijen ook de rechterlijke macht ontlasten. Om de rechter nog verder te ontlasten, vinden PvdA en VVD bovendien dat het scheidingsdossier onder één rechter moet blijven. Die rechter zou sancties moeten kunnen uitdelen als de gemaakte afspraken over de kinderen niet worden nageleefd.

Nu kijken vaak in de loop van de tijd verschillende rechters naar een zaak.

Kinderombudsman

Kinderombudsman Dullaert schreef al eerder in een adviesrapport dat alle ouders, getrouwd of niet, verplicht naar een mediator zouden moeten gaan als ze met ruzie uit elkaar gaan. Volgens hem moeten scheidende ouders onder professionele begeleiding een ouderschapsplan opstellen.

Morgen praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid over vechtscheidingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl