NOS NieuwsAangepast

Te veel seks en geweld in 'Voteman'

Het Deense parlement heeft een omstreden verkiezingsreclame teruggetrokken. De tekenfilm was bedoeld om jonge mensen naar de stembus te krijgen, maar de hoofdpersoon was bij nader inzien te gewelddadig en seksistisch.

De video die sinds gisteren op het YouTubekanaal en de Facebookpagina van het parlement stond, gaat over Voteman (stem-man). Aan het begin van de tekenfilm heeft de flink gespierde Voteman seks met vijf vrouwen tegelijk, totdat hij wordt gebeld voor hulp.

Als een soort superheld kleedt hij zich snel aan en gaat hij op pad om kiezers met geweld het stemhokje in te krijgen. Daarbij vallen rake klappen en worden mensen hardhandig door ruiten gegooid. Ook wordt een kritische kiezer onthoofd door Voteman.

"Voortaan voorzichtiger"

Een aantal parlementsleden beklaagde zich na het verschijnen van de video. "Ik snap niet dat je geweld tegen vrouwen, porno, het afhakken van hoofden en vuistslagen als argument kunt gebruiken om te gaan stemmen", zei een Kamerlid.

De voorzitter van het Deense parlement stuurde vandaag een e-mail met excuses aan de Kamerleden. "Ik erken dat het parlement als instituut voortaan voorzichtiger moet zijn met zijn naam ergens aan verbinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl