Patiënt krijgt nu inzicht in ziekenhuis

tijd van publicatie Aangepast

Patiënten krijgen voor het eerst inzicht in de prestaties van hun ziekenhuis. Vanaf vandaag publiceren ziekenhuizen zelf op hun sites hoe ze het doen op terreinen als sterfte, riskante operaties, infecties en pijnbestrijding.

Alle ziekenhuizen bieden de informatie op dezelfde manier aan in een zogeheten kwaliteitsvenster. Patiënten kunnen op die manier beter vergelijken en kiezen naar welk ziekenhuis ze gaan.

Het kwaliteitsvenster bestaat uit een webpagina met tien onderwerpen, die gezamenlijk een beeld geven van de prestaties van het ziekenhuis. Daaronder ook informatie over wachttijden, patiënt-ervaringen, medicijngebruik, keurmerken, de manier waarop artsen beoordeeld worden en waardering van medewerkers.

Patiënten

Er is ook te zien hoe het ziekenhuis scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde en in vergelijking met het voorgaande jaar. De onderwerpen zijn gekozen in overleg met patiëntenorganisaties en cliëntenraden.

Patiëntenvereniging NPCF is positief over het kwaliteitsvenster. "Er blijft natuurlijk altijd iets te wensen over. We zouden best graag willen dat mensen in één oogopslag ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken, maar het is in ieder geval een belangrijke stap naar meer informatie voor patiënten. En dat is echt iets om blij mee te zijn."

Openheid

"Ziekenhuizen hebben er tot nu toe nooit veel voor gevoeld om open te zijn over hun prestaties, mogelijk uit angst voor hun reputatie", zegt NOS-zorgspecialist Rinke van den Brink. "Afgelopen jaren is de roep om openheid steeds sterker geworden."

Ook Kamerleden en minister Schippers hebben steeds op meer transparantie aangedrongen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft het afgelopen jaar alle algemene ziekenhuizen kunnen overtuigen van het belang om mee te doen.

Volgens de NVZ is het de bedoeling om in de toekomst voor alle aandoeningen of specialismen informatie te geven over de uitkomsten van de behandelingen. Dan krijgt de patiënt nog meer inzicht in de kwaliteit van de zorg die voor zijn aandoening of ziekte nodig is.

De academische ziekenhuizen en de revalidatiecentra zullen zich later bij dit initiatief aansluiten.

STER reclame