NOS NieuwsAangepast

RAI wil meer aandacht fietsdiefstal

Het stelen van fietsen moet hoger op de politieke agenda komen te staan. Jaarlijks verwisselen in ons land 600.000 fietsen onvrijwillig van eigenaar. "Met een gemiddelde prijs van 1000 euro betekent dat een economische schadepost van 600 miljoen euro", zegt brancheorganisatie RAI Vereniging.

"Onacceptabel", zegt Quirijn Teunissen namens de RAI. Om het aantal gestolen fietsen de komende jaren terug te dringen, moet goed samengewerkt worden door de ANWB, de Fietsersbond, politie, verzekeraars en het Openbaar Ministerie.

De RAI heeft een 'raamplan' opgesteld met drie thema's: preventie (meer stallingsmogelijkheden, gebruik van meer goedgekeurde sloten), identificatie (zoals framenummer) en betere opsporing.

Bendes

De RAI wil de aangiftebereidheid bij het publiek vergroten. "In het verlengde daarvan moet er adequaat gehandhaafd worden. Dat moet nog meer op het netvlies van politici komen."

Teunissen wijst erop dat op lokaal niveau er weer sprake is van een toename van fietsdiefstal. "Het gaat daarbij niet - zoals in het verleden - om eenlingen of junks die snel geld nodig hebben, maar om serieuze georganiseerde bendes die vele tientallen fietsen tegelijk stelen."

Lokfiets

De RAI wijst op de lokfiets die afgelopen jaar 800 keer is ingezet. Deze fietsen zijn uitgerust met een track- en tracesysteem, waardoor de fiets gevolgd kan worden. In twee derde van de gevallen leidde dat tot een aanhouding.

"Een mooi resultaat, maar er valt nog meer winst te halen als fietsdiefstal meer prioriteit krijgt van de politiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl