NOS NieuwsAangepast

Hof: Google moet resultaten wissen

Google moet zoekresultaten met gevoelige persoonsgegevens in bepaalde omstandigheden aanpassen wanneer mensen daarom vragen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

Een Spanjaard was een rechtszaak tegen Google begonnen, omdat bij zoekopdrachten naar zijn naam resultaten verschenen over de gedwongen verkoop van zijn huis, vijftien jaar geleden. Hij vindt die zoekresultaten niet langer relevant en wil dat Google die verwijdert.

Het Hof heeft de Spanjaard in het gelijk gesteld en zegt dat mensen het recht hebben om 'vergeten' te worden. Ze mogen een verzoek indienen bij zoekmachines om resultaten met irrelevante of foute persoonlijke gegevens te verwijderen. Vervolgens is het aan het bedrijf achter de zoekmachine om het verzoek te beoordelen. Daarbij speelt onder meer de vraag hoe groot het publiek belang is van de zoekresultaten.

Google teleurgesteld

"Dit is een teleurstellende uitspraak voor zoekmachines en online-uitgevers in het algemeen", zegt een woordvoerder van Google Nederland. "We zijn zeer verbaasd dat het zo dramatisch verschilt van de opinie van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie." Die concludeerde vorig jaar dat de Europese wet juist geen ruimte biedt om 'vergeten' te worden.

Google zegt enige tijd nodig te hebben om te analyseren wat de gevolgen van de uitspraak zijn. Het bedrijf heeft in het verleden gezegd dat het wijzigen van zoekresultaten de weg vrijmaakt naar censuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl