NOS NieuwsAangepast

"Ik vond een collectie erotische e-boeken"

Handig, als je van een afstand en zonder kabels bij de bestanden op je computer kunt. Maar niet zonder gevaar: want als je bijvoorbeeld een ftp-server gebruikt, kan het zomaar zijn dat je bestanden niet alleen voor jou online staan, maar ook voor de rest van het internet.

Volgens het radioprogramma Reporter Radio (KRO-NCRV) zijn 21.000 Nederlandse ftp-servers zo lek als een mandje. Ftp is een manier om via internet bestanden uit te wisselen. Duurdere externe harde schijven beschikken vaak over ftp, zodat je via internet bij je bestanden kan.

Handig, maar niet zonder gevaar. Veel mensen beveiligen zo'n server namelijk niet, of alleen met het standaardwachtwoord. En dat betekent dat je bestanden gewoon online staan; niet alleen jij kan erbij, maar iedereen die een beetje handig is met Google.

WAT VOND RACHID OP FTP-SERVERS?

Rachid Finge, techexpert bij de NOS:

"Juist doordat netwerkschijven populair zijn bij ondernemers, zijn er heel wat zakelijk gevoelige documenten te vinden. Zo ben ik contracten tegenkomen van klanten van een assurantiekantoor. Die maakten onderdeel uit van een back-up van de complete bedrijfsvoering. Van een ander bedrijf waren belastingaangiftes te downloaden.

Ook particulieren vergeten de beveiliging. Ik zag foto's van een vakantie in Madrid en een collectie erotische e-boeken. Een ander had een Excel-document met gebruikersnamen en wachtwoorden van bijvoorbeeld e-mailaccounts en internetbankieren.

Erger is misschien dat in sommige gevallen de bestanden ook te verwijderen of te manipuleren zijn. Kwaadwillenden kunnen back-ups van dierbare herinneringen verwijderen of compromitterende bestanden toevoegen. Heb je ineens kinderporno op je schijf staan."

OK, hoe weet ik of zo'n ftp-server heb?

Heel simpel: als je via internet van een afstand bij je bestanden kan, moet je oppassen. En als je een externe harde schijf waar je via internet bij kan, heb je waarschijnlijk een ftp-server. Als je een externe harde schijf hebt die gewoon aan je computer zit en niet is aangesloten op het internet, hoef je je geen zorgen te maken.

Dat heb ik! Wat nu?

Beveiligen! Maar helaas kunnen we je niet zo makkelijk een 3-stappen-plan geven. "Er zijn heel veel verschillende merken die harde schijven maken", legt Rachid Finge uit. "En die hebben allemaal weer net een ander manier om te beveiligen."

Het idee achter de beveiliging is hetzelfde als bij je router. Je moet simpelweg een wachtwoord instellen om bij je bestanden te komen. Hoe je dat wachtwoord instelt, verschilt - soms met een app, soms door het ip-adres van je schijf op te zoeken en in te tikken in je browser. Het is handig om even te kijken in de handleiding van je externe harde schijf, of het type schijf te googlen - bijvoorbeeld met de zoekwoorden 'ftp' en 'secure' of 'security' erbij.

Pfff...

Ja, erg handig is dat niet. Maar je moet nu eenmaal oppassen als je een opslagapparaat hebt dat je van buiten kunt bereiken, zegt Wilbert de Vries, hoofdredacteur van Tweakers. "Je stelt zelf in dat je van een afstand bij je bestanden kunt. Dat doet een server niet uit zichzelf. En als je zoiets doet, moet je alert zijn."

Zelf opletten dus, maar de ook de fabrikanten kunnen nog wel een handje helpen. "Bij routers kun je tegenwoordig vrij makkelijk een wachtwoord instellen. Dat kan bij harde schijven nog wel makkelijker."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl