NOS NieuwsAangepast

Donetsk wil deel Rusland worden

De leider van de separatisten in de Oekraïense stad Donetsk heeft Rusland gevraagd om toetreding tot de Russische federatie. Denis Poesjilin zei op een persconferentie dat die stap "historisch gerechtvaardigd" is.

"De inwoners van Donetsk hebben altijd deel uitgemaakt van de Russische wereld. Voor ons is de Russische geschiedenis onze geschiedenis", zei Poesjilin. Hij riep de 'Volksrepubliek Donetsk' uit en scandeerde "Hoera! Hoera! Hoera".

Het Kremlin heeft niet direct op het verzoek van Poesjilin gereageerd. Het kiest vooralsnog voor een diplomatieke oplossing. Het steunt de lijn van de de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Die organisatie stuurt aan op onderhandelingen tussen de Oekraiënse regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten.

Eigen leger

Volgens verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die bij de chaotische persconferentie in Donetsk was, zoekt Poesjilin nu de confrontatie met Kiev.

De separatistenleider wil een eigen leger oprichten. Het leger van Oekraïne moet vertrekken. Verder mogen de inwoners niet meer stemmen bij verkiezingen die door Oekraïne worden uitgeschreven.

Omstreden

Bij het omstreden referendum van gisteren koos zo'n 90 procent van de stemmers in Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne voor zelfbestuur. De regering in Kiev en Westerse landen erkennen de uitkomst niet.

Gert-Jan Dennekamp sprak inwoners van Donetsk die niet hebben gestemd. Een man zegt dat hij nog afwacht of de afscheiding echt doorgaat. Dan, zegt hij, vlucht hij naar Kiev en als het daar onveilig wordt naar de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl