NOS NieuwsAangepast

Zweden schiet meer zeehonden

Zweden breidt de jacht op zeehonden in visrijke gebieden uit. Volgens de visserijsector eten de dieren te veel vis en bijten ze de visnetten kapot.

Veel protest is er niet tegen de jacht op zeehonden. Natuurbeschermers hebben zelfs begrip voor de jacht. Ze hebben wel kritiek op de manier waarop er wordt gejaagd. Vanaf kleine wiebelige bootjes is het lastig om de zeehonden goed te raken. Het beest wordt dan niet goed getroffen, raakt gewond en zwemt weg. De jager loopt zijn buit mis en de zeehond sterft op de bodem van de zee.

Speciale schietcursus

Volgens de Zweedse zeehondenjagers moet je een zeehond in één keer goed in de kop raken. De oplossing? Een schietcursus. Bij die cursus wordt er geschoten op meloenen. De kop van een zeehond is ongeveer even groot. En er zijn kartonnen schietschijven met zeehondenkoppen erop.

De jacht op zeehonden is razend populair in Zweden. De huid wordt een kleed, het vet wordt gebruikt en het vlees gaat op de barbecue. En de politiek bemoeit zich er ook mee. Sommige politici pleiten voor een uitbreiding van het jachtgebied. Een nieuwe wet is in de maak. Anderen zien dat als een verkiezingsstunt. In september dit jaar zijn er parlementsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl