"Een totale desillusie en totale teleurstelling", sprak Edo Ophof, directeur technische zaken bij NEC, na de degradatie van de Nijmeegse club uit de eredivisie. "Je houdt altijd met meerdere scenario's rekening, maar als de klap eraan komt, dan komt 'ie ook echt als een mokerslag."

De degradatie van NEC betekent onder meer dat de begroting met circa 30 procent omlaag moet. En dat heeft gevolgen voor het personeel. Volgens Omroep Gelderland zullen er onder het kantoorpersoneel van NEC gedwongen ontslagen vallen.

Uittocht

Ook wordt een uittocht onder de spelers verwacht. De vraag is of grootverdieners als Jakob Jantscher, Michael Higdon en Samuel Stefaník kunnen blijven. Aanvoerder Ryan Koolwijk zal transfervrij vertrekken en het is onzeker of routinier Jeffrey Leiwakabessy een nieuw contract krijgt.

Over de toekomst van de technische staf wilde Ophof gisteren, toen de emoties nog vers waren, niets zeggen. Trainer Anton Janssen heeft geen plannen om te vertrekken: "Ik heb nog een contract voor een jaar, dus wat mij betreft blijf ik." Over hoe het nu verder moet zei Janssen: "Dat is waar we de komende dagen mee aan de slag gaan."

Rampseizoen

Het rampseizoen van NEC, sinds 1994 onafgebroken actief in de eredivisie, tekende zich al na de eerste speeldag af. De Nijmegenaren begonnen aan de competitie in de wetenschap dat in de laatste tien duels van het seizoen 2012/2013 slechts één punt werd gehaald.

Het nieuwe seizoen begon met een 1-4 thuisnederlaag tegen FC Groningen. Na een 5-0 bij PSV en een 1-5 in Nijmegen tegen PEC Zwolle was het lot van trainer Alex Pastoor bezegeld: hij kreeg van (toen nog interim-)directeur Ophof te horen dat hij moest vertrekken.

Kwaliteit

Het vertrouwen in Pastoor was al geruime tijd broos. Een belangrijk verschil van inzicht was de breedte en de kwaliteit van de spelersgroep, die door Pastoor veel lager werd ingeschaald dan door Ophof. "Die dingen moeten parallel aan elkaar lopen", zei Pastoor kort voor zijn ontslag. "Het kan niet zo zijn dat het mijlenver uit elkaar ligt."

Een maand na Pastoor vertrok ook technisch directeur Carlos Aalbers bij NEC. Hij zat al een tijdje ziek thuis en in de tussentijd bleek er "een onoverbrugbaar verschil in inzicht" te zijn ontstaan tussen Aalbers en de club, aldus een verklaring van NEC. Ophof werd in oktober officieel benoemd tot technisch directeur.

Over de rand

Onder de nieuwe trainer Janssen werden de nederlagen veelal ingeruild voor gelijke spelen (vijftien in totaal), maar in de nacompetitie werd NEC definitief door Sparta over de rand geduwd.

Nu moet Ophof, van 1976 tot 1980 nog als speler actief bij NEC, de club klaarstomen voor de Jupiler League. "Als je twintig jaar in de eredivisie hebt gespeeld en dan terugzakt naar de eerste divisie... het is bijna niet in woorden uit te drukken", sprak een ontgoochelde Ophof gisteren.

STER reclame