NOS NieuwsAangepast

"Zorgen voor je ouders bestraft"

De overheid wil dat kinderen vaker voor hun oude vader of moeder gaan zorgen. Uit berekeningen blijkt dat het in huis nemen van je ouders mensen duizenden euro's per jaar kan gaan kosten. "De overheid bestraft kinderen die hun ouders in huis willen opnemen. Dat is tweeslachtig beleid", zegt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

Om welke groep maakt u zich het meest zorgen?

"Het gaat met name om de groep kleinverdieners of alleenstaande moeders die geen inkomen hebben. De kinderen die het minste inkomen hebben, worden het meest gekort. De ouderen worden op hun AOW gekort en die AOW is al geen vetpot. Als ouderen bij hun kinderen intrekken moeten ze thuishulp ontberen. Dat kun je je nog wel indenken, maar met deze maatregel treft het met name de kinderen die zo goed zijn om hun oude vader of moeder in huis te nemen. Zij worden nu het ergst gepakt."

Het wordt een 'mantelzorgboete' genoemd, maar dat is het niet. Omdat je bij elkaar in gaat wonen, word je fiscaal partner.

"Klopt, maar mensen met een laag inkomen verliezen ook allerlei toeslagen, zoals de huur-, kinderopvang- en zorgtoeslag. Dat is natuurlijk heel erg sneu. In een tijd dat het bijna onmogelijk is om te worden opgenomen in een zorginstelling, dat er een schromelijk tekort is aan seniorenwoningen, dat de overheid van de daken schreeuwt dat kinderen veel meer voor vader en moeder moeten zorgen, gaat diezelfde overheid kinderen bestraffen die hun ouders in huis nemen. Dat is op zijn minst tweeslachtig beleid."

Maar kan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning hier niet bij helpen? De wet is bedoeld voor mensen die mantelzorg nodig hebben.

"De tegemoetkomingen zullen heel beperkt zijn en het is ook nog helemaal niet bekend wat die tegemoetkomingen zullen zijn. Als deze wet doorgaat hopen we dat de kinderen die hun ouders in huis nemen worden ontzien."

Het kabinet zegt dat dit gerechtvaardigd is. Want als je samenwoont, maak je minder kosten.

"Aan de kant van de ouderen word je al gekort op de AOW. Daar valt wel iets voor te zeggen.

Maar als je als kind denkt kosten te besparen door samen te wonen, met name als je een laag inkomen hebt, dan word je ook nog eens gepakt omdat alle toeslagen niet doorgaan."

U gaat met enige korting wel akkoord?

"Aan de kant van de AOW valt er wel iets voor te zeggen, maar aan de kant van de kinderen zou absoluut niet moeten worden gekort."

Gaat u de Eerste Kamer nog proberen te bespelen?

"Het plan is al door de Tweede Kamer en we gaan zeker proberen om de Eerste Kamer te bespelen. Het liefst om deze wet van tafel te krijgen. Als het toch doorgaat, proberen we de kinderen die hun vader of moeder in huis nemen te ontzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl