NOS VoetbalAangepast

Han Berger waarschuwt Oranje

De Australische voetbalploeg kan op het WK wel eens de scherprechter worden in de groep van het Nederlands elftal. De 'Socceroos' koesteren in de poule met Oranje, Spanje en Chili weinig hoop op een plek bij de eerste twee.

"Wij maken ons geen illusies, maar we kunnen het iedere tegenstander wel verschrikkelijk lastig maken", zegt Han Berger, technisch directeur van de Australische voetbalbond. "En als één van die drie landen punten verspeelt tegen Australië, kan dat zomaar de doorslag geven wie afvalt."

Verjongingsproces

Hoewel Australië voor de derde keer op rij present is, gaat de selectie van bondscoach Ange Postecoglou zonder al te hoge verwachtingen naar het WK. Niet alleen vanwege de zware tegenstand, maar ook omdat de ploeg middenin een verjongingsproces zit dat eigenlijk te laat is ingezet.

"Begin volgend jaar mag Australië de Azië Cup organiseren. Dat vinden ze hier eigenlijk nog belangrijker dan het WK", zegt Berger. "De Australiërs zien het WK als een geweldige ervaring voor de jonge spelers om tegen de toplanden van de wereld te spelen, daar hopen ze in januari de vruchten van te plukken."

Afscheid Berger

Voor de 63-jarige Utrechter is het WK zijn laatste klus als technisch directeur. Na bijna zes jaar heeft Berger het gevoel dat zijn opdracht, het neerzetten van een voetbalstructuur, erop zit. "Australië is een hoogontwikkeld sportland, maar naar onze begrippen staat voetbal er nog in de kinderschoenen. Het land is gigantisch groot, met negen staten die ieder hun eigen voetbalvisie hadden, ingegeven door alle immigranten."

"Australiërs proberen te voetballen zoals ze rugbyen: de bal zo snel mogelijk naar voren en erin knallen. We hebben nu een structuur opgezet waarbij alle spelers op dezelfde manier worden opgeleid. Een langetermijnproces, het duurt minimaal een generatie voordat je echt de resultaten ziet."

WK tussenstap

Daarom is het WK een tussenstapje in de verjonging van de 'Socceroos', die in oktober afscheid namen van bondscoach Holger Osieck. "Eén van zijn opdrachten was verjongen, maar dat deed hij niet. Met het elftal van Osieck konden we echt niet naar Brazilië, de helft van de ploeg was dan 35 jaar of ouder geweest."

"Met Postecoglou hebben we nu een bondscoach die meteen is begonnen met verjongen. Wel laat natuurlijk, daarom is het voor ons afwachten hoe het in Brazilië zal gaan."

Stunt Hiddink

Een herhaling van de stunt uit 2006, toen Guus Hiddink met Australië de achtste finales haalde, zit er volgens Berger niet in. "We kunnen wel roepen dat we de laatste zestien willen halen, maar dat zit er met deze groep niet in."

"Eén ding staat wel vast: onze spelers zullen topfit zijn en de Australische mentaliteit staat ervoor garant dat we niemand iets cadeau doen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl