NOS NieuwsAangepast

"Eigen overheid, leger in Donetsk"

Een pro-Russische rebellenleider in Oost-Oekraïne heeft aangekondigd dat Donetsk zijn eigen overheidsinstanties en leger zal oprichten als de uitslag van het referendum bekend is.

Militairen van het Oekraïense regeringsleger zullen dan als een bezettingsmacht worden beschouwd, zegt Denis Pushilin die de zelfuitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk' leidt.

Chaotisch

In de regio's Donetsk en Loegansk wordt een referendum gehouden over afscheiding van de regering in Kiev. Volgens westerse journalisten is het druk bij de stembureaus. De stembusgang verloopt chaotisch, zonder kiesregister en vaak zonder kieshokjes.

De meeste mensen vullen hun biljet in onder toezicht van de pro-Russische stembureauleden. "Je moet wel grote moed hebben om iets anders te stemmen dan ja", zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp vanuit Donetsk.

Inwoners die tegen de afscheiding zijn, blijven naar verwachting thuis. Maar de opkomst bepaalt niet of de verkiezingen geldig zijn of niet.

Niet erkend

De volksraadpleging wordt niet erkend door de regering in Kiev en door het Westen.

Het Kremlin steunde aanvankelijk het referendum, maar president Poetin verraste de pro-Russische activisten vorige week met een oproep om de stemming uit te stellen. De organisatoren besloten die oproep te negeren.

De rebellen willen volgende week zondag een tweede referendum houden, over de aansluiting van Oost-Oekraïne bij Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl