NOS NieuwsAangepast

Havist 'krijgt' Volkskrant, vwo'er NRC

Havisten krijgen tijdens hun eindexamen Nederlands vooral vragen over artikelen uit de Volkskrant. Vwo'ers krijgen daarentegen meestal teksten uit NRC Handelsblad. Dat blijkt uit een analyse van alle havo- en vwo-examens van de afgelopen elf jaar door Scholieren.com in samenwerking met Nu.nl.

Ruim 37 procent van de havo-examens komt uit de Volkskrant, maar ook HP/De Tijd blijkt een goede bron voor de havo-examens: 18 procent van de teksten komen uit dat opinieblad.

Ruim 30 procent van de teksten voor het vwo-examen Nederlands komt uit NRC Handelsblad en bijna 14 procent uit opinietijdschrift De Groene Amsterdammer. Maar 10 procent van de examens Nederlands komt uit de Volkskrant.

Diepgang

Reden daarvoor is het niveauverschil, zegt examenmaker Alex van de Kerkhof van Cito. Hij wijst erop dat NRC-artikelen abstracter zijn en academischer. Hij benadrukt overigens dat Cito per schoolniveau geen voorkeur heeft voor de NRC of de Volkskrant. "Wij zoeken naar een tekst van een bepaald niveau, die een bepaalde diepgang bevat."

Vwo'ers buigen zich morgen over hun eindexamen Nederlands. Havisten zijn dinsdag aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl