AZ ronde verder ondanks nederlaag

AZ is ten koste van sc Heerenveen doorgedrongen tot de eindstrijd van de play-offs om een Europees ticket. Na de 3-0 zege in Alkmaar kon de ploeg van coach Dick Advocaat zich een 1-0 nederlaag in Friesland permitteren.

AZ speelde net als in de thuiswedstrijd met twee aanvallers en kon na een minuut al bijna juichen. Johann Berg Gudmundsson onderschepte de bal en schoot rakelings naast.

AZ voor rust gevaarlijker

Heerenveen zocht daarna wel de aanval, maar echt in de problemen kwamen de bezoekers amper. Na een klein halfuur trok AZ het spel steeds meer naar zich toe en kwamen er ook kansen. Zo stuitte Steven Berghuis op doelman Kristoffer Nordfeldt en schoot Simon Poulsen net naast.

Heerenveen kon geen vuist maken en mocht bovendien blij zijn dat Bilal Basacikoglu slechts geel kreeg voor een harde overtreding op Berghuis.

Alkmaarders nerveus

Na rust kwamen de Friezen al snel op voorsprong toen Luciano Slagveer profiteerde van geklungel bij AZ. Het werd daardoor toch nog spannend. Heerenveen zocht vol de aanval, maar gaf daarbij ook veel ruimte weg. Zo stond Nordfeldt met prima reddingen succes voor Jeffrey Gouweleeuw en Gudmundsson in de weg.

Heerenveen gaf gaandeweg de tweede helft steeds meer gas en de spelers van AZ leken alsmaar nerveuzer te worden. Het onzekere keepen van Esteban hielp daar ook niet bij. Heerenveen kreeg ook een aantal mogelijkheden, maar Samir Fazli schoot net naast schoot, Stefano Marzo kopte van dichtbij over en Kenny Otigba kopte naast, waardoor verdere schade uitbleef voor de Alkmaarders.