De Spaanse Belastingdienst heeft bij toeval een schilderij van Vincent van Gogh gevonden dat veertig jaar geleden was verdwenen. Het werk zat in een kluis van iemand met een belastingschuld, meldt de krant El Mundo.

Na uitgebreid onderzoek concludeerden twee deskundigen aan de hand van de originele handtekening dat het hoogstwaarschijnlijk een echte Van Gogh is. Het Spaanse ministerie van Cultuur moet dit nog bevestigen.

Cipressen

Het doek is een landschap met cipressen dat de Nederlandse schilder maakte rond 1889. Het werk Cipres, lucht en platteland hing in het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Universiteit Wenen. Hoe het doek in de kluis is terechtgekomen, wordt nog onderzocht.

De eigenaar van de kluis zegt dat hij het doek slechts in bewaring had. Een buitenlandse miljonair heeft het volgens hem in 2010 naar Spanje gebracht. De waarde van het doek is nog niet vastgesteld.

Sterrennacht

Van Gogh heeft het schilderij van 35 bij 32 centimeter vermoedelijk gemaakt tijdens zijn verblijf in een instelling in het Franse Saint-Rémy-de-Provence. Hij maakte daar meerdere doeken met cipressen, waaronder het bekende De sterrennacht.

Achterop het doek zijn enkele waarmerken van gerespecteerde instituten te zien. Het oudste merk komt overeen met dat van het Amsterdamse Rijksmuseum en is gedateerd op 8 april 1944. Het meeste recente is van het instituut in Wenen (1974).

STER reclame