NOS NieuwsAangepast

"Toppers Eritrea van harte welkom"

"Dat zijn inderdaad de toppers van Eritrea", zegt Robby Vroegh, bestuurslid van voetbalclub SVW uit Gorinchem, als hem een elftalfoto van het nationale team wordt getoond. "Ze zijn hier van harte welkom hoor, want wij zijn een multiculturele club. We kunnen altijd praten."

Deze week is het 'spookelftal' van Eritrea, dat twee jaar geleden verdween in Oeganda, in Gorinchem opgedoken. Bij SVW waren ze al wat langer op de hoogte van de mogelijke komst van het voetbalteam.

"Onze technisch coördinator werd een paar weken geleden benaderd door een wijkagent", vertelt Vroegh. "We hebben toen als bestuur gezegd: eerst zien en dan kijken we wel wat er gebeurt."

Maatschappelijk

Inmiddels is de komst van de Eritreeërs een feit. En SVW, een van de drie amateurvoetbalverenigingen in Gorinchem, wil de de spelers graag helpen.

"Maar dan niet alleen op voetbalgebied, ook maatschappelijk. Als ze bijvoorbeeld spullen nodig hebben, kunnen we ze vast helpen", denkt Vroegh.

Niveau

De zaterdagclub, die uitkomt in de tweede klasse, ziet wel wat in de komst van de spelers. Hoewel het moeilijk in te schatten is welk niveau de spelers van Eritrea hebben.

"Ik denk dat het niveau van het team te vergelijken is met een goede hoofdklasser. En aangezien we nog nog geen eerste elftal hebben op de zondag zou dat een optie zijn."

Vroegh stelt nog wel een voorwaarde aan de komst. "Mochten ze hier gaan spelen, dan gaan ze in het rood-wit gestreepte shirt van SVW spelen. En dus niet in het blauwe shirt van Eritrea", besluit het bestuurslid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl