Een Duitse rechter heeft het terugsturen van een uitgeprocedeerde Somalische asielzoeker naar Nederland tegengehouden, omdat asielzoekers hier niet in hun basale levensbehoeften kunnen voorzien.

De asielzoeker was uitgeweken naar Duitsland. Dat land wilde hem terugsturen naar Nederland, omdat migranten in de Europese Unie maar in één land asiel mogen aanvragen. Als ze het ergens anders nog een keer proberen, worden ze teruggestuurd naar dat land.

Levensbehoeften

De rechtbank van Darmstadt steekt daar in dit geval nu een stokje voor. In een vonnis, waar NRC Handelsblad over beschikt, bepaalt de rechter dat de asielzoeker niet terug hoeft.

De rechter vindt het een probleem dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland niet mogen werken, en ook niet ondersteund worden door de overheid. Daardoor is het onzeker of de Somaliër in Nederland een dak boven zijn hoofd en eten zou hebben.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de krant laten weten dat het gaat om één uitspraak van een lagere rechter. Het is daarom volgens het ministerie voorbarig om hier conclusies aan te verbinden.

STER reclame