NOS NieuwsAangepast

Dalai lama in Nederland

De dalai lama is aangekomen op Schiphol voor een driedaags bezoek aan Nederland. De geestelijk leider van Tibet is hier op uitnodiging van de Stichting Bezoek Dalai Lama om uitleg te geven over de boeddhistische leer.

China is niet blij met het bezoek. Peking probeert te voorkomen dat de dalai lama meer invloed krijgt. China bezette Tibet in de jaren 50 en heeft het ingelijfd.

De dalai lama is somber over de mensenrechtensituatie in Tibet. Volgens de spiritueel leider is die verslechterd sinds zijn laatste bezoek aan Nederland in 2009. Er heerst een klimaat van angst in Tibet, zei hij tijdens een persconferentie op de luchthaven.

Religieuze dialoog

Om de schijn van politieke steun te vermijden, heeft niet premier Rutte maar minister Timmermans van Buitenlandse Zaken een ontmoeting met de geestelijk leider. Timmermans spreekt vanmiddag met de dalai lama en andere religieuze leiders in een Haagse kerk. Hij benadrukt dat het om een religieuze dialoog gaat, niet een politieke.

De bijeenkomst in de St. Jacobus de Meerdere-kerk begint rond 16.00 uur. Daarvoor heeft de dalai lama een Tibetaanse tempel ingewijd in het Wereldmuseum in Rotterdam.

Ahoy

Morgen geeft hij een lezing in een uitverkocht Ahoy. De dag erna woont hij op de universiteit van Rotterdam een seminar over onderwijs bij. Ook ontmoet hij dan de Vaste Kamercommissie Buitenland.

De dalai lama is zes keer eerder in Nederland geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl