NOS NieuwsAangepast

Motorclubs tevreden over toertocht

Motorliefhebbers hebben vandaag toertochten gehouden uit protest tegen de criminalisering van motorrijders en in de hoop hun imago te verbeteren. Volgens de initiatiefnemers overschaduwt het negatieve nieuws over clubs als Satudarah en No Surrender het plezier van de gewone toerrijders.

Kleine motorverenigingen hadden hun leden opgeroepen om mee te rijden. "Trek je kloten uit je broek en doe mee met die acties", stond in de oproep. "Laat zien wie je bent!"

In de regio Eindhoven vertrokken vele motorrijders na 13.00 uur in groepjes naar Valkenswaard. Daar waren ze rond 15.00 uur aangekomen. In Eindhoven deden ongeveer 1500 motorrijders mee. In Amsterdam nam een kleinere groep motorrijders aan de actie deel.

Organisator Jos van den Broek, lid van de Hellfire Brotherhood, kijkt zeer tevreden terug op de middag. De reacties van het publiek waren alleen maar positief, zei hij. Ook is hij blij dat de boodschap van de motorrijders veel aandacht heeft gekregen. Daarnaast was de sfeer goed en waren er volgens hem geen incidenten.

Triest

Van den Broek kondigde het protest vanochtend aan in het Radio 1 Journaal. Hij zei toen: "Wij gaan bij Eindhoven een mooie rit houden met gelijkgestemden om te laten zien dat motorrijders geen idioten zijn. We zijn gewoon mensen met een hobby."

"Het is heel triest dat de pers elke keer inspringt op het feit dat er motorrijders zijn die fouten begaan", vervolgde hij. "Het kan niet zo zijn dat 680.000 motorrijders over een kam worden geschoren."

Voor de acties was toestemming gegeven. Volgens de politie zijn de motorrijders die meedoen "goedwillende mensen".

Clubs verbieden

Burgemeesters in Limburg riepen deze week op tot een hardere aanpak van motorclubs. De provincie kampt met een oplaaiende strijd tussen rivaliserende clubs, waarbij meerdere aanslagen werden gepleegd op het huis van een lid van Bandidos.

Gisteren was er spoedoverleg tussen drie burgemeesters en minister Opstelten. Hij zei dat er geen verbod op motorclubs komt, maar wel dat criminele motorrijders hard zullen worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl