NOS NieuwsAangepast

Spookelftal Eritrea zit in Gorinchem

Het nationale voetbalelftal van Eritrea, dat twee jaar geleden verdween na een wedstrijd in Oeganda, is deze week opgedoken in Gorinchem. De zeventien voetballers en hun teamarts zijn nog altijd als groep bij elkaar.

In december 2012 deed de ploeg mee aan een regionaal voetbaltoernooi in Oeganda. Na een verloren wedstrijd tegen Rwanda gingen de mannen een middagje de stad in. Vervolgens bleven ze weg.

Verraders

In Eritrea is emigratie verboden, waardoor de voetballers werden gezien als verraders. Bij thuiskomst zouden ze zwaar worden gestraft. Oeganda verleende het elftal daarom asiel.

De voetballers leefden een jaar zonder werk of vaste verblijfplaats in de Oegandese hoofdstad Kampala. Na een jaar besloten ze naar Europa te vertrekken. Via Roemenië belandden zij uiteindelijk in Nederland. Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn ze ondergebracht in Gorinchem.

"I love Holland"

De spelers wonen nu in groepjes van drie of vier in woningen in Gorinchem. Zij zijn enthousiast over de stad. "I love Holland, man!", zegt een van hen in het AD. Ze moeten nog wel wennen aan het winderige en regenachtige weer hier.

Als de mannen weer een potje willen voetballen, dan kan dat volgens de krant. De plaatselijke voetbalclub Unitas zegt dat zij van harte welkom zijn.

De burgemeester van Gorinchem zegt dat de mannen rust willen, en nu een normaal leven willen opbouwen. Ze willen integreren in de Nederlandse samenleving. Velen willen een opleiding volgen.

Het team is niet het enige uit Eritrea dat de benen heeft genomen na een wedstrijd in het buitenland. Ook in 2009, 2011 en 2013 verdween het nationale voetbalelftal bij een toernooi.

Asielprocedure

Ieder jaar nodigt Nederland 500 vluchtelingen uit. Een speciale commissie bekijkt welke vluchtelingen daarvoor in aanmerking komen. Deze mensen hoeven dan niet de gebruikelijke asielprocedure te doorlopen. Ook de Eritrese voetballers zijn zo Nederland binnengekomen.

De stroom vluchtelingen uit Eritrea is de afgelopen tijd fors toegenomen. Alleen al in april hebben 1000 Eritreeërs hier een asielaanvraag ingediend. Vorig jaar waren dat er in heel 2013 slechts 980. De oorzaak van deze toename wordt onderzocht.

VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk Nederland begeleidt de Eritreeërs bij hun integratie. Dat is veel werk, zegt een woordvoerder. "Bij mensen die uitgenodigd worden om naar Nederland te komen worden er stappen uit de gebruikelijke asielprocedure overgeslagen. Ze gaan van Schiphol meteen naar een appartementje en moeten op dat moment nog alles leren over hoe de Nederlandse maatschappij werkt."

Volgens de woordvoerder was het in Oeganda niet veilig voor de Eritreeërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl