NOS NieuwsAangepast

Werk aan luchthaven WK stilgelegd

De Braziliaanse arbeidsinspectie heeft het werk stilgelegd op de internationale luchthaven in de buurt van São Paulo, een speelstad van Oranje. De aannemer zou onaanvaardbare risico's nemen om het werk op tijd voor het WK klaar te krijgen.

Volgens de inspecteurs waren er problemen bij het werk op grote hoogte en het werk met zwaar materieel. "Het is te merken dat ze in tijdnood zitten en daarom gebeurt er van alles tegelijk op een chaotische manier", aldus een van de inspecteurs.

Op de luchthaven Viracopos, bij de stad Campinas, zijn al twee doden gevallen. Een bouwvakker werd bedolven onder puin, een ander maakte een dodelijke val. Bij de werkzaamheden aan voetbalstadions in het land vielen in totaal acht doden.

Dure deadline

Doordat het werk is stilgelegd, zal de aannemer vrijwel zeker een deadline missen: zondag zou een nieuwe terminal moeten worden opgeleverd. Als de deadline niet wordt gehaald, moet de aannemer een boete van ruim 50 miljoen euro betalen. Volgens de aannemer is de terminal voor 92 procent klaar.

Viracopos is niet het enige project dat vertraging oploopt: vijf weken voor het WK zijn drie stadions nog niet klaar en wordt er op veel luchthavens nog gewerkt of zijn projecten afgeblazen. Zo zijn op de belangrijkste luchthaven van São Paulo, Guarulhos, de automatische bagagecontrole en een immigratiesysteem niet op tijd klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl