NOS NieuwsAangepast

Rutte: schuldencrisis voorbij

De directe schuldencrisis in de EU is voorbij. De crisismaatregelen die vanaf 2010 zijn genomen, beginnen stap voor stap te werken. Dat zei premier Rutte na de ministerraad.

Hij wees erop dat het voor Europese landen zaak is koers te houden. Het tekort en de staatsschuld van landen als Frankrijk en Italië zijn volgens hem nog veel te hoog. "Het huishoudboekje moet op orde."

Voor het kabinet is het scheppen van banen het belangrijkste doel, zei de premier. Hoewel het volgens recente cijfers weer beter gaat met de Nederlandse economie, raken nog steeds veel mensen hun baan kwijt.

Dijsselbloem

Eerder deze week zei minister Dijsselbloem al dat de crisis voorbij is. Rutte verwacht dat Nederland binnenkort uit de procedure kan voor EU-landen met een te hoog begrotingstekort. "De seinen staan op groen."

Het betekent volgens de premier niet dat Nederland de teugels kan laten vieren. Hij wees erop dat een tekort van 3 procent in de EU als uiterste limiet' geldt en dat gestreefd moet worden naar begrotingsevenwicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl