Minister Opstelten wil de "zware problematiek" met motorclubs keihard aanpakken. Dat zei hij na afloop van een overleg met de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen en Echt-Susteren.

In deze gemeenten zijn de afgelopen twee maanden drie aanslagen gepleegd op huizen van leden van motorclubs. Opstelten sprak van "ernstige feiten".

Verbieden van motorclubs kan niet, zei de minister van Justitie, want je mag een motorclub oprichten. Maar als het uit de hand loopt, wil hij zich op de schuldige bendeleden richten. "Die moeten we met zero tolerance aanpakken."

Volgens Opstelten slaan zijn ministerie, de politie, het Openbaar Ministerie, de burgemeesters en de FIOD de handen ineen om drugs-, wapen- en geweldscriminaliteit bij motorbendes tegen te gaan.

"Je spreekt over intimidaties. Je spreekt over machtsposities als je denkt aan horecabeveiliging ", zegt Opstelten. "Dat kunnen we als overheid niet tolereren, dat willen we niet tolereren."

Civiele rechter

Het OM benadrukte dat motorclubs via een civiele procedure wel verboden kunnen worden. Justitie moet dan aantonen dat de structuur van een motorclub aanzet tot criminele activiteiten. Volgens de procureur-generaal gaat het OM de komende jaren gebruik maken van dit middel.

Het verbieden van een motorclub via de civiele rechter is moeilijk, omdat vrijheid van vereniging en vergadering in de grondwet staat. Een poging in 2009 om de Hells Angels op deze manier te verboden te krijgen, mislukte.

Vertrouwen terugwinnen

Burgemeester Hoes van Maastricht zegt blij te zijn met de gekozen, overheidsbrede aanpak, maar wijst erop dat het probleem in eerste instantie toch door de lokale politie en het lokale OM moet worden aangepakt. "Wij onderzoeken nu hoe we binnen de bestaande mogelijkheden aan de slag kunnen om het vertrouwen van onze burgers weer terug te krijgen."

Hij wees er nog eens op dat het bij een kleine groep motorclubs als Satudarah en Hells Angels om een ernstig probleem gaat. "Het gaat niet om die 80 tot 95 procent van de motorrijders die bij mooi weer gaan toeren en een jackie aandoen. Het gaat om die paar procent die het verpest en de samenleving verstoort. Dat is onacceptabel."

STER reclame