De Nederlandse marine volgt op de Noordzee een aantal Russische marineschepen. Het zijn er zes, waaronder ook een vliegdekschip. Volgens Defensie "staat het de schepen vrij om hier te varen, maar is het ongebruikelijk dat Russische eenheden deze route gebruiken''.

Ze varen in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone. Dat is buiten de Nederlandse territoriale wateren, maar wel in het "Nederlandse interessegebied'', zegt Defensie.

Het is voor het eerst in 20 jaar dat er weer Russische marineschepen op de Noordzee zijn. Omdat de Russen niets verkeerd doen, is geen contact met ze gezocht, maar een vliegtuig van de kustwacht kijkt wat de schepen doen en waar ze heen gaan.

Naar Moermansk

De schepen kwamen uit de Golf van Biskaje en zijn op Het Kanaal al begeleid door de Britten en de Fransen. Defensie vermoedt dat ze van een missie in de Middellandse Zee op weg zijn naar de Noord-Russische havenstad Moermansk.

Volgens de Britten is het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov de afgelopen tijd ingezet op de Middellandse Zee. Het kan 26 vliegtuigen en 24 helikopters vervoeren.

Verwacht wordt dat de zes Russische schepen vannacht nog Nederland voorbij varen.

Vliegtuigen

Russische militaire vliegtuigen komen geregeld zonder waarschuwing in de buurt van Nederland. Zij blijven meestal in het internationale luchtruim en doen dan niets fout.

Wel stegen vorige maand nog Nederlandse F-16's op om Russische bommenwerpers te begeleiden die wel het Nederlandse luchtruim binnen waren gevlogen.

Of de Russische aanwezigheid iets te maken heeft met de strijd in Oekraïne is niet duidelijk. Defensie laat daarover niets los.

STER reclame