1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Hasj-activist Koos Zwart overleden

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam is vanmiddag Koos Zwart (1947) overleden. Hij was de zoon van Irene Vorrink, die voor de PvdA minister van Volksgezondheid was in het kabinet-Den Uyl.

Zwart werkte bij de bladen Hitweek en Aloha en was een van de oprichters van de Amsterdamse poptempel Paradiso. Het bekendst werd hij als vaste medewerker van het legendarische VARA-radioprogramma In de Rooie Haan.

Rode Libanon

In dat programma las Zwart in de jaren 70 en 80 elke zaterdag de beursberichten voor: hij gaf de prijs door van hasj en wiet in Nederland, zoals Rode Libanon en Afghaan, die toen nog niet waren gelegaliseerd.

Later werd wel beweerd dat het hippie-karakter Koos Koets van Kees van Kooten een soort eerbetoon was aan Koos Zwart, maar dat heeft Van Kooten tegengesproken. Hij had de achternaam Koets geleend van een jeugdvriendin en gekozen voor Koos omdat dat lekker allitereerde.

Markant

Het VOC, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, noemt op zijn website Koos Zwart "een van de markantste en meest effectieve cannabis-activisten uit de Nederlandse geschiedenis".

In januari van dit jaar werd In de Rooie Haan, 40 jaar na de eerste uitzending, nog één keer uitgezonden vanuit de Rode Hoed in Amsterdam, waarin met gasten en presentatoren werd teruggeblikt, onder wie ook Koos Zwart. Hij overleed in het ziekenhuis aan hartfalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl