NOS NieuwsAangepast

Kleinzoon stapt uit beruchte anti-homokerk

Steeds meer strenggelovigen van de Amerikaanse Westboro Baptist Church - je kent ze misschien wel van de documentaires van Louis Theroux - stappen op. Ook de 23-jarige Zach Phelps-Roger heeft besloten weg te gaan. Dat betekent automatisch dat het contact met zijn familie verbroken is.

Fred Phelps, de opa van Zach, is de oprichter van de Westboro Baptist Church. De kerk staat bekend om de extreme denkbeelden. Ze geven homo's de schuld van alles wat er mis gaat op de wereld. De leden protesteren regelmatig bij begrafenissen van militairen met borden waarop staat "Thank God for dead soldiers" en "Fags die, God laughs".

"Het is een kerkgemeenschap die denkt dat ze zelf de enige mensen die naar de hemel gaan, omdat zij de Bijbel woord voor woord volgen", vertelt Susanne Opstal, die bezig is met een documentaire over de Westboro Baptist Church.

Louis Theroux ging mee tijdens protesten:

"Voelde niet goed"

Zach (23) vertelt in een interview met Topeka Capitol-Journaal dat hij de kerk in februari verlaten heeft: "Het voelde gewoon niet goed." Hij had al op zijn achttiende twijfels en was al een aantal keer eerder van plan om op te stappen: "Ik had het idee dat ik buiten de kerk vreemde mensen zou ontmoeten, die mij met een open blik zouden benaderen en me onvoorwaardelijke liefde zouden geven."

Volgens Zach is zijn familie te druk met het benadrukken van problemen, in plaats van het zoeken naar oplossingen: "Ze zijn op dit moment niet bereid om naar andere perspectieven te luisteren."

Zijn gehele verhaal:

Bevriend

Eerder al besloten Zachs broer Josh en zussen Megan en Grace de kerk vaarwel te zeggen. Nu Zach zelf ook uit de kerk is gestapt, kan hij hen weer ontmoeten. In totaal hebben zo'n twintig mensen Westboro Baptist Church verlaten.

Tijdens haar bezoek aan de Westboro Baptist Church raakte Susanne bevriend met Megan en Grace. "Ze hadden misschien al lang in hun hoofd twijfels. Maar je blijft je best doen, want je wilt je familie niet kwijt." Susanne vloog meteen naar Amerika toen ze hoorden dat de zussen de kerk hadden verlaten: "Ze belden ons huilend op dat ze de kerk had verlaten en dat ze echt niet wisten waar ze naar toe moesten en wat ze moesten doen."

Grote moeite

Susanne heeft nog dagelijks met mensen die nog wel bij de kerk zitten. Zij vertellen haar dat ze heel veel moeite hebben met de beslissing van leden om eruit te stappen. "Die familieband is zo ontzettend hecht." De dood van Fred Phelps kwam als een grote schok: "Zijn kinderen willen doorzetten wat hij heeft opgericht. Dat is nog sterker geworden, want nu moeten ze het met elkaar doen."

Bekijk hier het enigszins ongemakkelijke gesprek dat Louis Theroux met oprichter Fred Phelps had:

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl