NOS NieuwsAangepast

Kinderen 'slaapziek' na griepvaccin

Vier Nederlandse kinderen hebben mogelijk de ernstige slaapziekte narcolepsie gekregen doordat ze in 2009 zijn ingeënt tegen Mexicaanse griep. Wie eraan lijdt, heeft onder meer last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag.

Bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb zijn zeven gevallen gemeld van narcolepsie na inenting tegen de griep: zes kinderen onder de 5 jaar en één adolescent, die de prik in een ander land kreeg. In vier gevallen is er mogelijk sprake van een oorzakelijk verband, zegt Lareb.

Verband

In 2009 werden in Nederland op grote schaal jonge kinderen gevaccineerd tegen de gevreesde Mexicaanse griep. Drie jaar later bleek uit een Europees onderzoek dat er een verband is tussen het gebruikte vaccin Pandemrix en het ontstaan van de chronische slaapziekte.

Het Bijwerkingencentrum zegt dat nader onderzoek nodig is naar dat verband. Dat de slaapziekte bij zes peuters in Nederland is vastgesteld noemt Lareb opmerkelijk, omdat narcolepsie meestal pas voorkomt bij jongeren vanaf een jaar of 15.

Geen zorgen

Ouders van gevaccineerde kinderen die niet ziek zijn, hoeven zich volgens Lareb-directeur Agnes Kant geen zorgen te maken. Vijf jaar na dato kunnen kinderen niet alsnog narcolepsie krijgen door het vaccin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl