NOS NieuwsAangepast

Hang je tattoo aan de muur

Tattoo-artiest Henk Schiffmacher wil dat tattoos na je dood gewoon bewaard kunnen blijven. Hij wil een donorcodicil opzetten zodat mensen dat nog voor hun dood kunnen beslissen.

"We zitten momenteel op het hoogtepunt van de tattookunst", zegt Schiffmacher. "Dertig procent van de jonge Nederlanders heeft er een. En daar zitten echte hoogstandjes bij, kunststukjes die je wil bewaren."

Maar Schiffmacher is niet de eerste met dit idee. Tattooshop Walls and Skin biedt de service al een jaar aan. Volgens de shop hebben zich al veertig mensen aangemeld, maar ze hebben nog nooit iemand echt behandeld.

Wacht even, mag dat: een stuk huid bewaren?

"Dat mag officieel niet", vertelt Peter van der Helm, de oprichter van Walls and Skin. "Maar we doen het wel - met een omweg." Hij heeft een soort donorformulier opgesteld voor klanten die een tattoo willen bewaren. Dat formulier geldt voor de wet niet als een officieel codicil.

Als iemand is overleden, snijdt de dokter de tattoo weg. Dat mag in Nederland, maar wat niet mag is het stuk huid prepareren, klaarmaken zodat het bijvoorbeeld aan de muur gehangen kan worden. Dus moet Walls and Skin naar het buitenland voor het verdere werk. Waar precies, dat wil Van der Helm niet zeggen. Als het stuk huid terug is in Nederland krijgt de familie, of Walls and Skin, de tattoo om aan de muur te hangen.

Foto: Peter van der Helm

Met een team pathologen wordt de huid tot een soort plastic gemaakt. De manier van werken komt van de Japanse maffia. Ledematen worden met speciale siliconen ingespoten en stukken huid worden in baden gelegd. Al in de jaren tachtig was het een trend om tattoos te bewaren.

"We hebben het nog nooit meegemaakt"

Het kán dus allemaal wel, zegt Van der Helm. Maar klopt dat ook?

Bij de Huidbank weten ze eigenlijk niet wat de regels precies zijn. "We hebben het nog nooit meegemaakt om eerlijk te zijn", vertelt Frank Beneker van de Huidbank. "Kijk, wij hebben toestemming om huid te bewaren, maar daar zijn strenge regels voor. Het is menselijk weefsel, dus dat kan ziektes bevatten. Ik weet niet zeker of het mag, maar ik zie sowieso veel beren op de weg."

De Yakuza houden ook wel van een tattoo - Wikipedia

Volgens Beneker is het nog niet zo eenvoudig om een tattoo te bewaren. "Op het moment dat je een tattoo afsnijdt, krimpt die, en dan ziet het er anders uit. Bij jonge mensen krimpt de huid wel eens met een kwart.

De Nederlandse Transplantatiestichting weet ook niet meteen of dit nou mag. Wel is het zo dat huid met een tattoo gebruikt kan worden als donorhuid. En het klopt dat je een stuk afgesneden huid mee mag nemen naar het buitenland.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl