NOS NieuwsAangepast

Begraven zonder hart na obductie

Nabestaanden worden er niet voldoende van op de hoogte gesteld dat organen na een obductie bewaard kunnen worden. Daardoor gebeurt het soms dat families hun dierbaren na een lijkschouwing begraven of cremeren zonder hart of hersenen, zonder dat te weten.

Dat meldt tv-programma Zembla op basis van eigen onderzoek. Hieruit zou blijken dat 36 procent van de ziekenhuizen nabestaanden onvoldoende of helemaal niet schriftelijk informeert over het uitnemen en bewaren van organen en ander menselijk materiaal.

Pathologen

Pathologen hoeven nergens te vermelden dat ze organen van overledenen na een obductie bewaren voor verder onderzoek of andere doeleinden. Daar is wettelijk niets over vastgelegd, aldus Zembla.

In 2001 concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al dat nabestaanden onvoldoende worden voorgelicht. De IGZ drong toen aan op betere regelgeving.

Dertien jaar later is er in de wet nog niets veranderd, concludeert Zembla. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt momenteel of er voldoende regels zijn voor het bewaren van lichaamsmateriaal.

Doodsoorzaak

Jaarlijks worden in Nederland ruim 4000 medische obducties gedaan. Belangrijkste doel is het vaststellen van de doodsoorzaak. Een lijkschouwing kan ook het onderwijs of de wetenschap dienen.

Vorige maand kwam naar buiten dat er steeds minder obducties worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl