NOS NieuwsAangepast

Sittard stuurt inwoners pro-EU-brief

De gemeente Sittard-Geleen heeft bij het versturen van de stempassen voor de Europese verkiezingen een brief gestopt met een pro-Europese boodschap.

Burgemeester Cox (PvdA) schrijft in de brief dat "buiten kijf staat dat de samenwerking op Europees niveau ons de afgelopen tientallen jaren geen windeieren heeft gelegd". En: "Als inwoner van een stad ingeklemd tussen twee landsgrenzen, ervaren we dagelijks dat het noodzakelijk is om tot gemeenschappelijk afspraken te komen".

'Stemadvies'

Inwoner Rik Frehen kreeg de brief thuis en zette hem op Twitter. Het bericht werd daarna geretweet door eurosceptische politici als Marcel de Graaff (PVV) en Alexander Sassen van Elsloo (Artikel 50). De laatste noemt het een verkapt stemadvies.

PVV-leider Wilders vindt de brief onacceptabel en heeft Kamervragen gesteld. Hij zegt dat de gemeente "het stemgedrag van haar burgers probeert te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen".

Wilders wil dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken burgemeester Cox op het matje roept en hem een nieuwe brief laat sturen waarin hij afstand neemt van zijn woorden.

'Opkomst verhogend'

De gemeente Sittard-Geleen is zich van geen kwaad bewust. Een woordvoerder zegt dat de gemeente voor alle verkiezingen een brief stuurt om zo de opkomst te verhogen. Het verleden heeft uitgewezen dat dat helpt, zegt zij.

De burgemeester zegt dat hij met de brief alleen wilde aangeven welke onderwerpen belangrijk zijn voor de stad Sittard en de regio Zuid-Limburg. "Grenzen zijn voor ons heel zichtbaar en we moeten met zijn allen zorgen dat die grenzen voor ons geen nadelige positie gaan worden", zei hij in het Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl