"Groter dan Amazon, eBay samen"

time icon Aangepast

"Vaak krijgen internetondernemingen bij hun beursgang waarderingen die nergens op slaan. Maar Alibaba, dat groter is dan Amazon, eBay en Paypal bij elkaar, is een bedrijf dat wel omzetgroei boekt", zegt beurscommentator Wim Zwanenburg over de beursgang van het Chinese bedrijf.

Hij lijkt wel vertrouwen te hebben in de beursgang van Alibaba. Volgens Zwanenburg zullen zowel beurshandelaren als internetgebruikers nog veel van het bedrijf horen, zo voorspelde hij in het Radio 1 Journaal.

Kunt u de omvang van het internetbedrijf Alibaba eens schetsen?

"Alibaba heeft een transactievolume dat geschat wordt op zo'n 250 miljard dollar, waarmee in China handel wordt gedreven tussen winkels en consumenten. Alibaba refereert naar het sprookje 'Alibaba en de veertig rovers' en is veel groter dan Amazon, eBay en Paypal bij elkaar. Het is een conglomeraat, maar vooral een handelsplatform met twee hoofdrolspelers: Taobao en Tmall."

Het is dus een grote speler op de markt.

"Inderdaad. Alibaba heeft een marktaandeel van 80 procent in Chinese internettransacties. Al ruim 600 miljoen Chinezen maken via internet gebruik van het platform en zo'n 20 procent van de handel vindt plaats via de mobiele telefoon. Er zijn ramingen dat de transactiewaarde van Alibaba kan uitgroeien tot een bedrag van tussen de 400 en 650 miljard dollar in 2020."

Het klinkt allemaal heel succesvol. Beleggers zullen zich wel massaal op de Alibaba storten?

"Ja, maar dat zien we heel veel bij beursgangen van internetondernemingen en sociale media-stocks. Dat komt omdat ze vaak waarderingen krijgen die eigenlijk nergens op slaan als je ze vergelijkt met huidige koerswinst- of koersomzetverhoudingen. Er wordt namelijk gerekend op een enorme groei voor de komende jaren, maar die moet eerst nog wel waargemaakt worden."

"Maar wat je bij Alibaba ziet, is dat het bedrijf wel een omzetgroei boekt. Ze krijgen provisies uit de transacties, maar ook uit advertenties, die ze op hun platform plaatsen. Daar houden ze zo'n 6,5 miljard dollar aan omzet aan over."

Er wordt gesproken over de grootste beursgang ooit.

"De beurswaarde van Alibaba wordt bij de introductie geschat op zo'n 110 miljard dollar. De beursgang wordt geschat op een bedrag van rond de 20 miljard dollar. Daarmee zou het inderdaad de grootste beursgang ooit worden. Maar goed, de waarderingen van die aandelen zijn natuurlijk wel gebaseerd op aannames, veronderstellingen en vaak torenhoge groeiverwachtingen."

Heeft Alibaba ook plannen buiten China?

"Het is de verwachting dat Alibaba niet tot China beperkt blijft. Amazon en eBay maken nu ook al driftig plannen voor andere overnames om zich te kunnen weren tegen een mogelijk nieuwe concurrent. Waarschijnlijk gaat Alibaba beginnen in de Verenigde Staten, waar ze al een vestiging hebben. Maar het is niet uit te sluiten dat ze ook in Europa aan de slag gaan. Voorlopig ligt de basis in China."

"Alibaba is een naam die wereldwijd aanspreekt. Niet alleen beleggers, maar ook internetgebruikers zullen van deze onderneming nog veel gaan horen."

STER Reclame