NOS NieuwsAangepast

CIDI: Wilders verloochent principes

De Joodse belangenorganisatie CIDI heeft kritiek op PVV-leider Wilders. In De Telegraaf zegt de organisatie dat Wilders "zijn principes verloochent" door in Europa samen te werken met extreem-rechtse partijen als het Franse Front National.

CIDI-directeur Esther Voet noemt het verontrustend dat Wilders "als een blad aan de boom" is omgedraaid. "Altijd heeft hij gezegd niet met extreem-rechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch. Het is een glijdende schaal."

Wilders staat bekend als iemand die zich sterk maakt voor de belangen van de Joodse gemeenschap. Hij heeft goede contacten met Joodse lobbygroepen in de Verenigde Staten en reisde tientallen keren naar Israël.

Foto

Oud-PVV'ers Wim Kortenoeven en Louis Bontes bevestigen in de krant dat Wilders zijn standpunt heeft gewijzigd. Vroeger mocht de fractie niet eens op de foto met leden van het Front National, zegt Bontes. "Dan zou de PVV in diskrediet worden gebracht."

Wilders laat De Telegraaf weten dat hij "niet bang" is om met extreem-rechts in een hoek te worden geplaatst.

Zorgen

In november zei het CIDI al dat het zich zorgen maakt over de samenwerking tussen de PVV en het Front National. Volgens Voet heeft die grote gevolgen voor joden in Nederland. "Het risico is dat er een grotere groep komt in het Europees Parlement die bijvoorbeeld rituele slacht afkeurt. En die ook tegen de besnijdenis is en dan raak je de kern van het Jodendom."

Tijdens het Nieuwsuur-debat over de Europese verkiezingen afgelopen donderdag kreeg de PVV van verschillende lijsttrekkers kritiek op de samenwerking. PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff zei toen dat zijn partij alleen om politieke argumenten de samenwerking zoekt. "De PVV heeft altijd afstand genomen van het antisemitisme", benadrukte De Graaff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl