NOS NieuwsAangepast

Piketty niet aan te slepen

Een boek van bijna 700 pagina's van een Franse econoom over kapitaal en ongelijkheid. Je zou het niet verwachten, maar 'Capital in the Twenty-First Century' (Kapitaal in de 21e eeuw) van Thomas Piketty is een regelrechte hit en is op sommige plekken nauwelijks meer te krijgen.

Sinds de Engelse vertaling eerder dit jaar verscheen klom het boek op tot nummer 1 op de bestsellerlijst van Amazon. Momenteel is het gezakt naar de tweede plaats, maar dat is waarschijnlijk vooral omdat het inmiddels moeilijk te krijgen is. Bij Amazon zelf is het boek namelijk uitverkocht, het e-book is natuurlijk nog wel te koop.

Volgens NRC Handelsblad is er tussen Nederlandse uitgevers een strijd gaande om de Nederlandse vertaling binnen te slepen.

Groeiende ongelijkheid

In zijn boek geeft Piketty een verklaring voor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de wereld. Kort gezegd komt het er volgens hem op neer dat de waarde van bezittingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed sneller groeit dan de economie en salarissen in het algemeen. Daardoor zouden de mensen die veel bezitten steeds rijker worden. Het boek raakt in de VS een gevoelige snaar, waar veel discussie is over de rijkste 1 procent van de bevolking.

Piketty ziet als oplossing voor groeiende ongelijkheid de invoering van een wereldwijde belasting op vermogen en een belasting van 80 procent op inkomens boven de 500.000 dollar. Voor wie geen tijd heeft om het hele boek te lezen, is hier een positieve en hier een negatieve (Engelstalige) recensie te lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl