De man die jarenlang valse etsen van Anton Heyboer heeft verkocht aan twee Amsterdamse galeriehouders, moet de cel in. De rechter legt de 72-jarige Robbert B. een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Volgens de rechter verkocht B. duizend werken, voor in totaal 100.000 euro. Volgens de galeriehouders gaat het om vierduizend afdrukken, maar dat acht de rechter niet bewezen.

B. gaat tegen de uitspraak in beroep.

Herkomst onduidelijk

Of B. zelf de handtekening van Heyboer onder de etsen heeft gezet werd tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Toen de rechter hem ernaar vroeg wilde hij geen antwoord geven.

Eerder beweerde B. dat hij niet wist dat de werken vervalsingen waren. Hij wilde niet vertellen hoe hij aan de etsen is gekomen.

Aangifte

De zaak kwam in 2012 aan het licht, toen 4 mensen (onder wie een van de weduwen van Heyboer) aangifte deden. Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde daarna dat zo'n 180 etsen vals waren.

Tegen de twee galeriehouders van de Anton Heyboer Winkel, die de etsen te koop aanboden, werd ook een zaak aangespannen. Die werd geseponeerd, omdat het OM niet kon bewijzen dat zij wisten dat de etsen vals waren. De rechter verwijt hen wel dat ze lichtzinnig met de werken zijn omgegaan.

STER reclame