Het aantal jeugdbendes is in vier jaar tijd flink afgenomen. Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer. In 2009 waren er 1760 jeugdbendes actief, aan het eind van 2013 waren dat er nog 764. Dat is een daling van 56 procent.

Sinds 2009 wordt het aantal jeugdbendes in kaart gebracht via een speciale rapportage. Hierin worden de bendes ingedeeld in drie categorieën: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. In alle drie de categorieën daalde het aantal bendes.

Uit de rapportage blijkt dat de zogenoemde meersporenaanpak het meest effectief is. Hierbij worden de jeugdige criminelen niet alleen strafrechtelijk aangepakt, maar krijgen ze ook zorg en begeleiding. Daarbij worden ook andere leden van het gezin betrokken.

Prioriteit

De jeugdbendes houden vaak hele buurten in hun greep. Ze veroorzaken overlast, gebruiken geweld en intimideren buurtbewoners, waardoor die vaak geen aangifte durven te doen.

Minister Opstelten schrijft dat de aanpak van jeugdcriminaliteit prioriteit van het kabinet blijft. Hij wil dat gemeenten, OM en politie intensief blijven samenwerken.

STER reclame