In Amsterdam is Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. De Philharmonie Zuidnederland verzorgde samen met Jenny Arean, Wouter Hamel, de violiste Liza Ferschtman en Hans Dagelet het slot van de feestdag.

Dat gebeurde in aanwezigheid van het koningspaar, prinses Beatrix, premier Rutte en de voormalige Ierse president Mary Robinson. Langs de kant en op bootjes hoorden duizenden toeschouwers hoe Hans Dagelet het concert opende met een gedicht van F. Starik:

"Op een woensdag 23 februari 1944 keek Anne Frank uit haar raam in het Achterhuis naar de blauwe hemel, de kale kastanjebomen aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken..."

Muziek

De viering van de vrijheid kwam zowel muzikaal in het lied O-o-h Child aan bod als in de speciaal voor het concert gemaakte generatiedans van Ed Wubbe. Met het lied Bright side of the road van de Noord-Ierse zanger Van Morrison maakte Wouter Hamel een knipoog naar de 5 mei-lezing, die dit jaar werd gehouden door Mary Robinson.

Zoals gebruikelijk werd het 5 mei-concert afgesloten met We'll meet again dat in 1939 bekend werd in de vertolking van de Britse zangeres Vera Lynn.

68ste Bevrijdingsdag

Ongeveer een miljoen mensen bezochten de Bevrijdingsfestivals op deze 68ste Bevrijdingsdag. In totaal waren er 14 van zulke festivals. De artiesten Douwe Bob, Gers Pardoel en de band Kensington reisden als Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter van het ene festival naar het andere.

Ook waren er het veteranendefilé en een diner voor duizend mensen aan het IJ. Overal waren veel mensen op de been, ook aangemoedigd door het mooie weer.

STER reclame