Generaal b.d. Peter van Uhm heeft begrip voor Nederlanders die naar Syrië afreizen om daar te vechten. Volgens hem komen de Syriëgangers op voor hun idealen zoals het beschermen van vrouwen en kinderen. Daar heeft hij "diep respect" voor.

Van Uhm zei dat in de documentaire Verloren zonen - een eeuw vrijwillig ten oorlogdie gisteravond op Radio 1 werd uitgezonden. Daarin vertelde hij onder meer over zijn zoon Dennis van Uhm, die in 2008 op 23-jarige leeftijd omkwam bij een aanslag in Afghanistan, toen hij daar diende.

De voormalige commandant der strijdkrachten zegt dat hij zich kan voorstellen dat de gedrevenheid van zijn zoon wordt vergeleken met de gedrevenheid van een Syriëganger. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat hun idealen overeenkomen.

Modus operandi

In de Volkskrant van vandaag reageert Van Uhm op het nieuws van twee weken geleden dat in Syrië twee Nederlanders zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag. Ten tijde van het radio-interview was dat nog niet bekend. "Ik kan me ook niet vinden in hun modus operandi", zegt Van Uhm in de krant.

Hij vindt verder dat te makkelijk over de Syriëgangers wordt geoordeeld. "De vraag of hun omgeving en onze maatschappij wel hun best doen om deze mensen in de goede richting te houden, wordt te weinig gesteld", zegt Van Uhm. "Je moet deze jonge mensen proberen te begrijpen, anders kun je ze ook niet verder helpen."

STER reclame