NOS NieuwsAangepast

OM zwijgt over verblijfplaats Volkert

Het OM geeft geen details over de vrijlating van Volkert van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuyn kwam vandaag vrij, maar het is niet bekend waar hij is vrijgelaten en waar hij nu is.

"Wij gaan geen mededelingen doen over de exacte verblijfplaats van Volkert van der Graaf. Het is wel mogelijk dat hij in het buitenland verblijft", zegt Gerard Robben van het OM in het Radio 1 Journaal.

Het OM zegt wel dat er aan de vrijlating bepaalde voorwaarden verbonden zijn. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en krijgt hij een locatieverbod voor Hilversum, Rotterdam, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn. Ook mag hij geen contact hebben met nabestaanden en ook niet met de pers.

Herroeping

Bij eventuele overtreding van één van deze regels kan het OM opdracht geven tot aanhouding. "Dan kan hij dus weer vast komen te zitten. Mogelijk wordt de voorwaardelijke invrijheidstelling dan herroepen. Bij een minder zware overtreding kan een waarschuwing volstaan of worden de voorwaarden aangescherpt", zegt Robben.

Ook over beveiliging van Van der Graaf of eventuele risico's die hij loopt, wil het OM niets zeggen.

Harderwijk

In de straat in Harderwijk waar Van der Graaf voor zijn gevangenisstraf woonde, was het vandaag drukker dan normaal. Volgens Omroep Gelderland kwamen veel bewoners van Harderwijk even een kijkje nemen.

"Het is hier veel drukker dan normaal", zegt een buurtbewoonster. "Er zijn vooral veel rijschoolhouders die vandaag even door de straat komen rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl