NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Volkert van der Graaf vrijgelaten

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is voorwaardelijk vrijgelaten, meldt het ministerie van Justitie. Hoe dat is gebeurd, waar hij is vrijgelaten en waar hij naartoe is gegaan wil het ministerie in verband met zijn privacy en veiligheid niet zeggen.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Van der Graaf weer bij zijn gezin in Harderwijk gaat wonen, zegt NOS-justitieverslaggever Robert Bas. "Dan weet iedereen dat ze hem daar moeten zoeken. Over concrete bedreigingen is niets bekendgemaakt, maar een eenling kan heel snel een aanslag plegen", zegt Bas.

Justitie heeft veiligheidsmaatregelen genomen om Van der Graaf te beschermen tegen rechts-extremistisch geweld. De politie vreest vooral een aanslag van een extremistische eenling.

Voorwaarden

Van der Graaf heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. Hij kreeg in 2003 een gevangenisstraf van 18 jaar voor de moord op Fortuyn.

Aan de voorwaardelijke vrijlating, een periode die zes jaar duurt, zijn wel voorwaarden verbonden. Van der Graaf moet zich elke week melden bij de reclassering en hij staat onder elektronisch toezicht via een enkelband. Zo wordt gecontroleerd dat hij niet naar Hilversum, Rotterdam, Den Haag of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn gaat. Van der Graaf mag daar niet komen.

Verder staat Van der Graaf onder verplichte begeleiding van een psycholoog of psychiater en mag hij geen contact hebben met media.

Sancties

Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, kan Van der Graaf onmiddellijk worden opgepakt, zegt justitie. De voorwaardelijke invrijheidstelling kan dan worden teruggedraaid. Ook is het mogelijk dat de voorwaarden voor de invrijheidstelling worden aangescherpt.

STER reclame