De Belastingdienst beraadt zich op maatregelen tegen verhuurders die onterecht inkomensgegevens van huurders opvragen. De dienst overweegt die huisbazen de toegang tot de gegevens te ontzeggen.

In de Volkskrant zegt huurdersvereniging de Woonbond dat zij twintig klachten hebben ontvangen over verhuurders die onterecht informatie over de inkomens hebben opgevraagd. Volgens de Woonbond zijn alle klachten terecht.

Om de huurverhoging te bepalen mogen de verhuurders een indicatie van het inkomen opvragen van bewoners van sociale huurwoningen. Van huurders van vrije sectorwoningen mogen ze dat niet.

Klachten

De Belastingdienst controleert niet of de gegevens terecht worden opgevraagd. Om te voorkomen dat de Belastingdienst onterecht gegevens verstrekt moeten verhuurders expliciet aangeven dat ze gegevens opvragen over bewoners van sociale huurwoningen. Volgens de Woonbond sjoemelen sommige huisbazen daar dus mee.

De Belastingdienst stuurt een brief naar iedere huurder van wie het inkomen is opgevraagd. Tot nu zijn bij de dienst vier verhuurders bekend die het inkomen onterecht hebben opgevraagd. De Woonbond heeft naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant inmiddels tientallen klachten extra ontvangen.

STER reclame