NOS NieuwsAangepast

Fors meer storingen bij banken

De drie grote banken in Nederland hebben steeds vaker storingen bij hun internetdiensten. Het aantal storingen dit jaar ligt tot nu toe bijna 2 keer zo hoog als vorig jaar.

Dat blijkt uit een inventarisatie van allestoringen.nl op verzoek van de NOS.

Storingen

De Rabobank had de afgelopen dagen een grote storing bij het internetbankieren. Klanten konden ruim 24 uur lang geen geld overboeken. De Rabobank kampte de afgelopen vier maanden op 54 dagen met storingen. Vorig jaar ging het in dezelfde periode om 32 incidenten.

ING heeft dit jaar de meeste last van storingen. Er waren 63 storingsdagen tegenover 32 vorig jaar. Toen hadden de banken nog veel last van DDoS-aanvallen, maar toch zijn er nu meer meldingen.

ABN Amro had 55 storingsdagen en vorig jaar 26.

Kampioen

"Nederland was al wereldkampioen bankstoringen over 2013 en lijkt dat ook dit jaar te worden", zegt Tom Sanders van allestoringen.nl. Hij houdt storingen voor allerlei diensten wereldwijd bij. Nergens is er zoveel overlast als in Nederland.

De Rabobank wijst op hun eigen bereikbaarheidscijfers. Daaruit blijkt dat internetbankieren in 99,58 procent van de tijd beschikbaar was in het eerste kwartaal van 2014. Volgens de bank zijn de storingen losstaande incidenten.

Compensatie

De Consumentenbond pleit ervoor dat klanten compensatie krijgen voor de storingen, net als nu gebeurt als een elektriciteitsbedrijf een storing heeft.

"Banken sluiten hun kantoren en verwijzen naar internetbankieren. Dan moeten ze wel zorgen dat het werkt", aldus Sandra de Jong van de Consumentenbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl