Overal in het land zijn ploegjes NS-personeel bezig met het schoonmaken van treinen. Door de schoonmaakstaking hoopt het vuil zich op. De NS wil met de inzet van kantoorpersoneel de vervuiling zoveel mogelijk tegengaan.

Op Utrecht Centraal was vanmorgen een handvol kantoormedewerkers als schoonmaker actief. Zij deden dat op basis van vrijwilligheid. NOS op 3-verslaggever Yannick Eling zag dat zij lang niet zo snel zijn als echte schoonmakers.

Ook beperken zij zich tot het opruimen van de ergste rommel in de gangpaden, zoals kranten en flessen. Een dweil komt er niet aan te pas. Ook gezien hun aantal is het effect van de actie vermoedelijk gering. In sommige treinen wordt het water niet bijgevuld, zodat nu ook wc's verstopt raken.

Afkoppelen

De NS heeft na Koningsdag treinstellen afgekoppeld, omdat die zo vervuild waren dat passagiers bij het in- of uitstappen konden uitglijden. Volgens de NS hebben de treinen op dit moment weer de gebruikelijke lengte.

De NS is geen partij in het cao-conflict tussen FNV Schoonmaak en de werkgeverskoepel OSB. Toch voeren de schoonmakers actie bij NS, omdat FNV Schoonmaak vindt dat een goede cao ook de verantwoordelijkheid is van de bedrijven die schoonmaakbedrijven inhuren.

STER reclame