Olympisch kampioen Michel Mulder is niet blij met het voorstel van de internationale schaatsunie (ISU) om de sprinters op de WK afstanden en de Olympische Spelen nog maar één keer de 500 meter te laten rijden in plaats van twee.

Over het voorstel wordt volgende maand gestemd op het ISU-congres in Dublin. De schaatsunie wil de tweede 500 meter afschaffen om ruimte te scheppen voor de massastart, die vanaf 2015 in het programma zal worden opgenomen.

Voor Mulder, olympisch kampioen op de 500 meter, hoeft dat allemaal niet. "Ik zou het heel jammer vinden en hoop niet dat het doorgaat. Ik vind het juist de charme van de 500 meter dat de afstand twee keer moet worden verreden."

Bovendien zit er verschil in of een sprinter de laatste binnen- of buitenbocht heeft. "Het is voor iedere schaatser anders, maar er is wel degelijk een verschil. Mijn voorkeur gaat bijvoorbeeld uit naar de eerste buitenbocht. Vooral als je dan een tegenstander hebt die minder snel start, is het voor mij ideaal", stelt Mulder.

"Maar ik houd vooral ook van het mentale spelletje tussen die twee afstanden. Het feit dat het klassement op een WK na de tweede omloop weer helemaal anders kan zijn", aldus de wereldkampioen sprint.

Minivierkamp

Uit de 235 pagina's tellende agenda van het ISU-congres blijkt verder dat de KNSB het voorstel doet om de EK allround in 2016 nieuw leven in te blazen door er een 'minivierkamp' van te maken. De mannen zouden dan de 500, 1.000, 1.500 en 5.000 meter moeten schaatsen.

Het plan zou het voor sprinters makkelijker moeten maken om een rol te spelen bij de EK allround. "Maar dat geldt zeker niet voor Michel Mulder", zegt Michel Mulder zelf. "Als ze mij de 5.000 meter laten rijden, moet ik in de laatste rit zodat ik na afloop meteen het licht kan uitdoen."

STER reclame