A'dam wil minder plastic in het water
Amsterdam bindt de strijd aan met plastic in de grachten. De gemeente heeft met verschillende instanties afspraken gemaakt om al het afval uit het water te halen.
Twaalf partijen, waaronder waterbedrijf Waternet, rederijen van rondvaartboten en de Passenger Terminal Amsterdam, hebben een manifest ondertekend. Daarin spreken ze af om meer voorlichting te geven over de gevolgen van plastic afval in de grachten.
Ook moeten er nieuwe technieken komen om de grachten, het IJ en de haven schoon te maken en schoon te houden.
"Schoonste ter wereld"
Amsterdam is de eerste stad ter wereld die zulke afspraken maakt om vervuiling tegen te gaan. Wethouder Gehrels is er blij mee: "We hebben de afgelopen tien jaar veel gedaan om het water schoner te krijgen, maar we willen het schoonste water ter wereld. Al het plastic moet er dus uit."
Amsterdam bestaat voor zo'n 25 procent uit water. Jaarlijks haalt de gemeente ongeveer 550 ton drijf- en grofvuil uit de grachten.
Plastic soep
De stukjes plastic komen via rivieren en andere wateren in zee terecht. Dat vormt een groot probleem voor de natuur.
Het plastic vergaat niet, maar brokkelt af in kleine stukjes, met een soort plastic soep als gevolg. Dieren denken dat de felgekleurde stukjes voedsel zijn, en eten ze op.
Elk jaar gaan er 100.000 zeezoogdieren en een miljoen zeevogels dood doordat ze plastic eten. Via vissen die de kunststof eten, kan het plastic zelfs weer op ons bord terecht komen.