NOS NieuwsAangepast

EU-lijsttrekkers in Nieuwsuur-debat

De Nederlandse lijsttrekkers bij de Europese verkiezingen van 22 mei gaan vanavond met elkaar debat in een speciale verkiezingsuitzending van Nieuwsuur. De acht lijsttrekkers debatteren aan de hand van vier stellingen met thema's als de euro, migratie en werkloosheid.

Ook het publiek krijgt de kans om de lijsttrekkers aan de tand te voelen. Het live debat, onder leiding van presentatoren Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke, vindt plaats in Château Neercanne in Maastricht. In die stad werd in 1992 het Verdrag van Maastricht getekend waarmee de Europese Unie een feit werd.

Niet populair

Over precies drie weken mag Nederland weer naar de stembus. Dit keer om een stem uit te brengen voor een van de minst populaire verkiezingen: die voor het Europees Parlement. De 26 Nederlandse Europarlementariërs worden rechtstreeks gekozen.

Bij de vorige verkiezingen, in 2009, nam slechts 36 procent van de Nederlandse stemgerechtigden de moeite om naar het stemhokje te gaan. En in de rest van Europa was de opkomst niet veel beter; er werd een laagterecord gevestigd.

Lijsttrekkers

Op dit moment zijn er tien Nederlandse eurodelegaties in het Europees Parlement. De lijsttrekkers van acht delegaties doen vanavond mee in het debat: Esther de Lange (CDA), Marcel de Graaff (PVV), Paul Tang (PvdA), Hans van Baalen (VVD), Sophie in 't Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks), Dennis de Jong (SP) en Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP).

De ChristenUnie en de SGP hebben bij deze Europese verkiezingen een gezamenlijke lijst.

Onbekend

De namen van de lijsttrekkers zullen niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen. Met de bekendheid van de Europese lijsttrekkers is het over het algemeen slecht gesteld. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 90 procent van de Nederlanders niet weet wie Esther de Lange, Dennis de Jong en Bas Eickhout zijn.

NB: de verkiezingsuitzending van Nieuwsuur begint om 21.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl