NOS NieuwsAangepast

4 en 5 mei geeft sterk wij-gevoel

De Dodenherdenking en Bevrijdingsdag geven Nederlanders een sterk gevoel van saamhorigheid, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bij 4 mei, Dodenherdenking, voelt 79 procent van de ondervraagden die nationale verbondenheid in "zeer sterke tot sterke mate". Bij 5 mei, Bevrijdingsdag, is dat 69 procent.

Ter vergelijking: bij Koningsdag is dat 67 procent, bij het WK voetbal 50 procent, de Olympische Spelen 54 procent en Prinsjesdag 21.

Draagvlak

"De angst van sommigen dat de Tweede Wereldoorlog op een gegeven moment aan belang inboet lijkt ongegrond", concludeert Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het comité dat de jaarlijkse Dodenherdenking op de Dam organiseert.

Uit het onderzoek blijkt dat 78 procent bij "oorlog" denkt aan de Tweede Wereldoorlog. Veruit de meeste mensen verbinden 4 mei in sterke mate met slachtoffers van die oorlog, met name van de concentratiekampen.

Het draagvlak voor 4 en 5 mei blijft bijna zeventig jaar na de oorlog groot. 85 procent vindt herdenken op 4 mei belangrijk en 77 vindt het vieren van Bevrijdingsdag belangrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl