NOS NieuwsAangepast

Campingzuipen: de do's en don'ts

Minderjarig en toch een drankje willen drinken? Dat kan. Op verschillende jongerencampings vinden campingeigenaren het prima dat minderjarige jongeren in en rond de tent een biertje achterover tikken. En de campingbazen hebben de wet aan hun kant, schrijft de Volkskrant.

Sinds januari is het verkopen van alcohol aan 16- en 17-jarigen wettelijk verboden. Maar de campingeigenaren beroepen zich op een maas in de wet: een tent is privédomein en daar mag je doen en laten wat je wil. In de tent mag je zelf weten wat je doet.

Wel is er nog discussie over wat je wel en niet mag op de rest van het campingterrein. Sommige campingeigenaren zeggen achter mijn slagbomen, gelden mijn regels. Maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) mogen jongeren alleen drinken in hun tent en onder hun luifel.

ANP

De campings

Op camping De Dennenoord in Ommen mag je binnen de slagbomen van het terrein wel gewoon drinken. "Het gebied buiten de slagbomen is publiek terrein en daar heb ik niets over te zeggen", zegt de campingeigenaar. "Verder heb ik liever dat de jongeren voor de tent drinken dan in de tent, omdat ik dan nog kan controleren wat en hoeveel ze drinken".

Op camping Duin en Strand in Renesse gaat het er iets strenger aan toe. Paraderen over de camping met een biertje in je hand, zit er daar niet in. "Naar je buren lopen is prima, maar de jongeren moeten niet met drank in hun handen over de camping struinen", aldus de eigenaar. Jongeren zijn op deze camping ook niet vrij om te drinken wat ze maar willen: "Bier en wijn is prima, maar als we zien dat minderjarigen sterke drank drinken, pakken we dat af."

De eigenaren van De Appelhof op Terschelling zijn niet bereikbaar voor commentaar, maar hebben hun alcoholbeleid wel op de website staan: "Voor en in de tent mag je, net als thuis, gerust een biertje drinken." Daarnaast hanteren ze de volgende regels in de discotheek die op hun terrein staat: "In de discotheek mag geen alcohol worden geschonken onder de 18 jaar, maar wel mag je hier zo vaak in- en uitlopen als je zelf wilt."

ANP

Kamervragen

De burgemeester van Terschelling, Rob Bats, zegt dat hij vorig jaar een brief heeft gestuurd naar de campingeigenaar van De Appelhof en heeft op datzelfde moment contact gehad met het OM. "Mijn ambtenaren hebben gekeken naar de situatie", zegt hij. "En ook al zou ik iets tegen het alcoholgebruik van de minderjarigen willen doen, wettelijk gezien gaat dat niet."

Eerder deze week leidde de situatie op De Appelhof tot Kamervragen aan staatssecretaris Van Rijn. De beantwoording van die vragen duurt nog even, maar Van Rijn heeft wel al gezegd dat een tent inderdaad privéterrein is. "De campinghouder heeft gelijk en we stappen dan ook niet naar de rechter", zegt hij.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl