NOS Voetbal Aangepast

"Ajax-fans bedreigen bestuur"

De harde kern van Ajax bedreigt al jarenlang bestuursleden en medewerkers van de voetbalclub. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een eigen onderzoek. De krant sprak met zestien mensen die aan Ajax verbonden zijn of waren. Ze schetsen een cultuur van intimidatie door fans van de F-side (oude harde kern) en VAK 410 (nieuwe harde kern). De meeste bedreigingen worden niet gemeld bij de politie.

Volgens de krant zijn er de afgelopen twee maanden zeker twee mensen binnen Ajax bedreigd. In beide gevallen werd er geen aangifte gedaan.

De Volkskrant trekt de vergelijking met huiselijk geweld. Naar buiten wordt de schone schijn opgehouden, maar achter de voordeur gebeurt van alles. De mensen die de Volkskrant sprak, doen anoniem hun verhaal uit angst voor represailles. Er staan ook geen namen van verslaggevers bij het stuk. Diverse betrokkenen trekken de vergelijking met de maffia.

Sturkenboom

Een geval van bedreiging dat de afgelopen jaren wel naar buiten kwam, is dat van oud-directeur Sturkenboom. Fans gingen uit protest tegen zijn beleid naar zijn huis en liepen door zijn tuin. Kort daarna stapte Sturkenboom op. Volgens de Volkskrant wisten mensen van Ajax van tevoren dat die actie van de harde kern ging komen. Ze zeiden niets tegen Sturkenboom en gingen ook niet naar de politie.

'Papa moet stoppen'

Ook tijdens de 'Cruijff-revolutie', die de weg vrijmaakte voor de huidige leiding, werden mensen bij Ajax bedreigd. Zo werden kogelbrieven verstuurd en bij kinderen van toenmalige commissarissen werd een briefje in de broodtrommel gelegd met de tekst 'papa moet stoppen'. "Als de harde kern zich richt op familie, zwichten alle bestuurders", zegt een anonieme medewerker.

Een deel van de harde kern wilde liever Louis van Gaal in de leiding van de Amsterdamse club. "Johan Cruijff wist hoe belangrijk steun van de supporters is en stuurde daarom oud-spelers om ze te paaien", zegt de medewerker. De plannen van Cruijff werden toegelicht door Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Bryan Roy.

Wedstrijd

De leiders van de harde kern besloten daarop dat Cruijff zou worden gesteund. Supporters uit de harde kern die daarin niet meegingen, werden 'outcasts'. Cruijff won uiteindelijk de strijd, vooral ook door de steun van de harde kern. Als dank werd er een wedstrijd georganiseerd tussen oud-spelers en de Ajax Supporters Delegatie, waarin ook de harde kern zit.

'Polletje'

In het team van de supporters zat crimineel Martin van de P., ook wel bekend als 'Polletje'. Onlangs werd bekend dat hij een vooraanstaande rol speelt in de harde kern van Ajax en dat hij populair is bij jonge hooligans. Hij zat jarenlang vast in verband met betrokkenheid bij een viervoudige moord.

De Volkskrant schreef dat hij in de gevangenis bezoek kreeg van toenmalig voorzitter van Michael van Praag. Om Polletje een hart onder de riem te steken, had Van Praag een Ajax-shirt meegenomen.

En De Telegraaf meldde vorige week dat Van de P. soms werkt als bodyguard van spelers van het eerste elftal.

Ajax zegt dat de club zich niet herkent in de kritiek en wil verder geen commentaar geven.

STER reclame